Gir du din hund det riktige hundefôret?

Når du får deg hund, er det viktig å velge det riktige hundefôret. Dette påbegynner allerede ved valpens første leveår. Akkurat som mennesker, må de yngre valper få sitt næringsbehov dekket i en tidlig alder. Hvilken type hundefôr man skal velge, kommer midlertidig an på hvilke hunderase man har. I tillegg så vil dyret få andre energibehov, jo eldre den blir. Følg derfor nøye med på hundens alder, slik at den får det riktige næringstilskuddet den trenger.

Hent inn egen kunnskap

Når du er en helt ny hundeier, så er det lurt å forhøre seg med noen som kjenner rasen din fra før av. De vet ofte hvilke mengder, hvilken fôrtype og andre viktige elementer man skal ta høyde for. Gode informasjonskilder til dette er oppdrettere, veterinærer og generelle fagmiljøer.

 

I tillegg kan man også dra fordel av egen kunnskap. Til tross for at hunder ikke er særlig kresne på maten, vil de raskt lære seg å kunne vente på noe bedre. Dersom man serverer hunden middags rester litt for ofte, vil man etterhvert komme inn i en ond sirkel. Hunden begynner å tigge etter mat som er bedre enn den tørre fôrmaten. Prøv å forhold deg til alminnelig hundemat gjennom hele hundens levetid. Noen unntak i ny og ne er selvfølgelig greit, så lenge det ikke blir til en vane.

 

Gi hunden din riktig næring og mengde

Hundemat skal generelt inneholde næringsstoffer fra animalske kilder. Dette kan for eksempel være fisk eller kylling. Les ingrediensene på fôrsekken grundig før bruk. Det viktigste er at hunden din får fôr som den liker og tåler. Dersom du serverer hunden din den riktige maten, vil det kunne synes på potene. De skal ikke være sprukne, men myke for at dyret får i seg den riktige næringen. Et annet viktig moment er at næringsinnholdet skal tilsvare hundens aktivitetsnivå og livsstil. Da jakthunder er i større aktivitet enn de mindre innendørshunder, skal de åpenlyst serveres en større mengde hundefôr. Dette skyldes de samme faktorene som hos mennesker – et høyere aktivitetsnivå forbrenner flere kalorier. Dette krever mer næring i løpet av dagen.

 

Et siste tips er å huske på å fôre hunden din. Overraskende nok er flere hundeeiere dårlige på dette. Hunden din skal ha mat to ganger daglig. Gjør det til en vane og gi den mat både morgen og kveld.